Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A fejsérülések egy része kezelhető koleszterincsökkentővel

2011. 10. 25 13:00 forrás: Medipress

A Johns Hopkins kórház legújabb kutatása azt mutatja, hogy azok az idősebb betegek, akik kórházi felvételükkor véletlenül éppen koleszterincsökkentő sztatint szedtek, 76 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl fejsérülésüket, és 13 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak egy év múlva kielégítő, funkcionális felépülést.

A kutatók szerint az eredmények azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy gyógyszerrel lehet kezelni a traumás agysérüléseket, amelyekre eddig nem létezett gyógyszeres kezelés, és jelentősen megnövelheti az amúgy is rendkívül népszerű gyógyszerosztály felhasználását.

A The Journal of Trauma októberi számában megjelent eredményekkel kapcsolatban a kutatást vezető Eric B. Schneider azt nyilatkozta, az agy felépülését nem a koleszterinszint csökkentése segíti a sztatinokat szedő betegekben. Valószínűleg a sztatinok más, kevésbé ismert tulajdonságainak köszönhető a jótékony hatás.

Schneider és munkatársai most egy olyan klinikai kísérletet szeretnének végezni, mely során közvetlenül a sürgősségire érkezésükkor sztatinokat adnának agysérülést szenvedett betegeknek, akik korábban nem szedték a koleszterincsökkentő gyógyszert, hogy kideríthessék, gyakorol-e közvetlen jótékony hatást a gyógyszer a felépülésre.

A kutatók azonban egyelőre nem javasolják a gyógyszer felhasználását agysérültek kezelésére. Schneider szerint nem mindenki esetében lehet megfelelő a sztatin, a gyógyszernek lehetnek előnyei és hátrányai is. Bizonyos emberekben például súlyos izomrendellenességeket válthat ki.

A sztatinok koleszterincsökkentő hatásuk mellett legalább két további biológiai szerepet is játszanak. gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és befolyásolják a szervezet immunválaszát. Az agysérülés után egy másodlagos sérülés következhet be, amikor a szervezet immunválaszt indít a helyzet helyreállítására, ez azonban a károsodott szöveteken kívül az egészségeseket is károsíthatja. A sztatin az ilyen hatásokat akadályozhatja meg. A gyógyszer a vér-agy gát működését is támogatja azzal, hogy a többlet fehérvérsejteket távol tartja az agyból, csakúgy, mint a sérülés veszélyes kémiai melléktermékeit a test többi részéből.

Címkék: fejsérülés, koleszterincsökkentő, sztatin
Teljes verzió..