Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Aszpirin szedésével javulnak a mellrákosok esélyei

2010. 02. 18 09:00 forrás: MTI

Azok a mellrákjukból egyszer már sikeresen felgyógyult nők, akik aszpirint szedtek, kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg, közölték amerikai kutatók kedden a Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Egy 4 ezernél több ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány szerint azoknál, akik - általában szívbetegség megelőzésére - aszpirint szedtek, átlagosan 50 százalékkal kisebb volt a mellrák miatti halálozás kockázata, és ugyancsak 50 százalékkal csökkent az áttétek képződésének valószínűsége.

"Ez az első tanulmány, amely megállapította, hogy az aszpirin jelentősen csökkenti a rák továbbterjedésének vagy a halálozásnak a kockázatát" - tette hozzá Michelle Holmes kutatásvezető, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

A 4164 ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány 1976-ban kezdődött és 2006-ig tartott. Ez alatt az idő alatt 341 nő halt meg mellrákban. A vizsgálat eredménye szerint azoknál a nőknél, akik hetente két-öt alkalommal vettek be aszpirint 71 százalékkal csökkent a mellrák miatti halálozás kockázata és 60 százalékkal csökkent a áttétek valószínűsége. Heti hat-hét aszpirin esetében ugyanez rendre 64 illetve 43 százalék volt.

A nők többsége kis dózisban szedte az aszpirint a szívroham és a szélütés megelőzésére. A felmérés alapján úgy tűnik, hogy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, például az ibuprofen is csökkentette a mellrákhoz köthető kockázatot, a paracetamol azonban nem. Ezekkel a szerekkel kapcsolatban azonban nem állt rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le.

Címkék: aszpirin, mellrák, tanulmány, szívbetegség, rák, paracetamol
Teljes verzió..