Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Az alkoholizmus Németországban is probléma

2010. 02. 26 14:30 forrás: MTI

Soha ennyit nem beszéltek az alkoholról Németországban, mint most, azok után, hogy ittas vezetés miatt lemondásra kényszerült Margot Ka:ssmann, a német evangélikus egyház vezetője. Az eset megosztotta a német társadalmat, az 51 esztendős Ka:ssmannt - aki az első női püspök volt a több mint 25 milliós egyház élén - sokan sajnálták, de nem mentették fel.

A történtek mindenesetre jó ürügyként szolgáltak arra, hogy német szakemberek újabb hadjáratot indítsanak az alkoholfogyasztás ellen, különös tekintettel az ittas vezetésre, ami Németországban is - mindenekelőtt a fiatalok körében - rohamos ütemben növekszik.

A szakértők elsősorban arra figyelmeztettek, hogy az alkohol könnyen kábítószerré válhat. Aki rendszeresen iszik, nem csak önmagának árt, és elveszíti az ellenőrzést saját maga fölött, hanem másokat is veszélyeztet. Mindezzel összefüggésben arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy hol van az a határ, amely felett az alkohol már valóban kábítószert jelent, és miről lehet mindezt felismerni. Eszerint ha valaki esténként rendszeresen 3-4 pohárral fogyaszt, az már mindenképp rossz előjel, nem beszélve arról, ha az alkohollal problémákat akarnak kompenzálni vagy éppen a stresszt csökkenteni.

És hogy a felnőttek "büntetlenül" mégis mennyit ihatnak. A szakértők szerint nem ajánlatos a mindennapos ivás, maximum 5 nap a hétből tökéletesen elegendő. A napi megengedett adag a férfiak számára két és fél deci bor vagy egy korsó sör, míg a nők borból másfél decit, sörből pedig egy pohárral fogyaszthatnak.

Ami pedig az alkohol ártalmait illeti, rövid távon rossz közérzet, szédülés és fejfájás a velejárója, míg hosszabb távon a különböző szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a szívritmuszavarok, továbbá az érfal meszesedése és az infarktus lehet a következmény. Ugyan ilyen veszélyt jelent a máj tartós károsodása, mindenekelőtt a máj elzsírosodása, a májzsugorodás és a májrák. A nők esetében ráadásul kimutatták azt is: minél korábban kezdik a fiatal lányok az alkoholfogyasztást, esetükben a későbbiekben annál nagyobb a mellrák kockázata - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Az alkohol azonban a szó szoros értelmében nem csupán öl, de butít is. A szakértők szerint radikálisan csökkenti az agy teljesítményét, nem csak a részegség, de az állandó ivás is. Napi három pohár bor már az agy tömegének zsugorodásához vezet.
A férfiak számára pedig meglehetősen riasztóan hathat, hogy az alkohol jelentősen csökkenti a potenciát. A tartós alkoholfogyasztás esetükben az erekció és az orgazmus teljes gátja lehet.

Az összes riasztó kockázat ellenére az alkoholfogyasztás Németországban egyre nagyobb problémát jelent. Az elmúlt időszakban különösen a fiatalok körében növekedett erőteljesen az ittas vezetés következtében történt balesetek száma, mint ahogy elterjedt az a sajátos vetélkedő is, hogy ki tudja a másikat előbb az asztal alá inni.

A problémát súlyosbítja az is, hogy a német társadalom továbbra sem toleráns az absztinensekkel szemben. Azaz még mindig jellemző, hogy mind a magán-, mind az üzleti életben jobban boldogul az, aki könnyebben néz a pohár fenekére. Az absztinens pedig olyan különcnek számít, aki emiatt meglehetős hátránnyal indul.

Címkék: alkoholizmus, alkohol, németország, függőség
Teljes verzió..