Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Európában fogy a legtöbb alkohol világszerte

2010. 06. 11 14:30 forrás: MTI

Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentősen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén csütörtökön.

Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bűnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértője szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában. A gazdaság szempontjából is jelentős tényező: az Európai Unióban az alkoholkereskedelem mintegy kilencmilliárd euróval járul hozzá a kereskedelmi mérleghez. A termelés és az értékesítés pedig munkahelyeket teremt - Goos szerint az EU-n belül 750 ezer ember foglalkozik alkoholtartalmú italok előállításával.

Az alkoholnak nemcsak az egészségre, hanem a közlekedési és általános biztonságra is negatív hatása van.

Számos szabályozó intézkedést dolgoztak már ki a társadalom alkoholfogyasztásának mérséklésére, de többnyire a leghatékonyabbak egyben a legnépszerűtlenebbek is - fejtette ki Goos. Az árak emelése közvetlenül befolyásolja a fogyasztást, de nemcsak a társadalom, hanem a politika részéről is különösen népszerűtlen.

Az informáló kampányok és az oktatási intézkedések ezzel szemben népszerűek, tanulmányok szerint azonban ezeknek kevés hatásuk van a társadalmi szokásokra. Az európai stratégiák elsősorban a fiatalok alkoholfogyasztására és az autóvezetés melletti italozásra koncentrálnak.

Az alkoholnak az egészségre különösen terhesség és szoptatás idején van nagyon káros hatása - mondta el Katharina Philipp, a VEÖ táplálkozáskutatója és vezetője.

Az alkoholt lebontó enzimek az embrióban csak két hónaposan alakulnak ki, és csupán ötéves korra érik el a felnőttekével megegyező működési szintet. Ez a magzat számára azt jelenti, hogy véralkoholszintje lényegesen lassabban csökken, így teste tovább van kitéve az alkohol hatásainak. A terhesség során fogyasztott alkohol a szellemi és testi fejlődési zavarok kialakulásának egyik leggyakoribb oka.

A szoptatás ideje is veszélyes időszak, mivel az alkohol az anyatejben is megjelenik, és ugyanolyan alkoholkoncentrációt mutat fel, mint az anya vére. Egy ital elfogyasztása után 30-90 perccel már eléri az anyatej a legmagasabb alkoholkoncentrációt, íze és illata is megváltozik.

Az alkoholt fogyasztó anyák ezzel a tejtermelés csökkenését, a csecsemő alvási-ébrenléti fázisainak megváltozását és a gyermek csökkent motorikus fejlődését kockáztatják.

Címkék: alkohol, európa, fogyasztás
Teljes verzió..