Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Harmadikok vagyunk a nemzetközi alkoholfogyasztók között

2010. 04. 09 09:00 forrás: MTI

Magyarország a harmadik, Németország pedig az ötödik egy Berlinben közzétett nemzetközi alkoholfogyasztási listán.

A nemzetközi összehasonlítás mélységes aggodalmat váltott ki Németországban. Az évkönyv szerint ugyanis a vizsgált 34 állam közül a németek a dicsőségesnek aligha mondható ötödik helyen végeztek, és a sorban őket csak Luxemburg, Írország, Magyarország, továbbá Csehország előzte meg.

A különböző függőségi betegségekkel foglalkozó szövetségi hatóság az úgynevezett tiszta alkohol 2008-as fogyasztását vizsgálta az Egészségügyi Világszervezet még korábban közzétett adatai alapján. A csütörtöki lapokban ismertetett beszámolóból kitűnt, hogy Németország az egy főre jutó évi 12 literes fogyasztással "vívta ki" az ötödik helyet, míg Magyarország 13,6 literrel végzett a harmadik helyen. A listát Luxemburg 15,6 literrel vezette, míg Németországot Nagy-Britannia 11,8 literrel, Franciaország pedig 11,4 literrel követte. Az ebből a szempontból legelőkelőbbnek számító utolsó helyre 5,2 literrel Kína futott be.

A jelentés leleplezte, hogy Németországban csaknem másfélmilliót tesz ki az alkoholfüggők száma. Egyre aggasztóbb ugyanakkor, hogy rohamosan növekszik a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók száma elsősorban a fiatalok, másodsorban a nők esetében, új irányzatnak számít ugyanakkor, hogy az idősebbek is egyre gyakrabban néznek a pohár fenekére. Azaz az utóbbi időben nem csupán a 10 és 20 év közötti fiatalok isznak mértéktelenül, de a 65 és 80 év közöttiek táborában is erős ütemben növekedett a teljes lerészegesedéshez vezető alkoholfogyasztás.

A szakértők felhívták a figyelmet a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás súlyos egészségi, illetve egyéb jellegű társadalmi kockázataira. Ami az előbbit illeti, az alkohol okozta betegségek, illetve halálesetek száma az országban még soha nem volt olyan magas, mint az elmúlt években: évi átlagban több mint 70 ezer, az alkoholfogyasztás következtében történt elhalálozást jegyeztek fel.

Az évkönyv felhívta a figyelmet arra is, hogy a számos esetben végzetes egészségi kockázatok mellett az alkohol a bűnözés, ennek keretében az erőszakkal elkövetett bűncselekmények jelentős megnövekedéséhez vezetett. Berlinben például a súlyos testi sértések 35 százalékát alkohol hatása alatt követték el.

Az évkönyv készítői az eddiginél jóval erőteljesebb fellépést sürgettek az alkoholfogyasztás ellen. Követelték például az alkohol reklámozásának a lehető legteljesebb korlátozását, rémisztőnek nevezve, hogy hatalmas plakátokon a különböző alkoholfajtákat "boldog és vonzó fiatalok" reklámozzák. Hangsúlyozták továbbá, hogy az államnak jóval több pénzt kellene fordítania az alkohol hatásaival kapcsolatos felvilágosításra, illetve a már függőségnek számító fogyasztás megelőzésére.

A szakértők úgy vélekedtek: a nők esetében már kockázatosnak számít, ha naponta 12 grammnál több tiszta szeszt - azaz mintegy negyed liter sört - fogyasztanak. A férfiak esetében ugyan ez a határ 24 gramm, azaz fél liter sör fölött van.

Címkék: alkohol, magyarország, lista
Teljes verzió..