Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Génmutáció okozhat fiatalon Parkinson-kórt

2010. 09. 16 14:30 forrás: MTI
Génmutáció okozhat fiatalon Parkinson-kórt

Minden hatodik ember, akinél korai életkorban, akár harminc éves kor előtt jelenik meg a Parkinson-kór hordoz olyan genetikai mutációt, melyet már kapcsolatba hoztak ezzel az idegrendszeri zavarral.

Roy Alcalay, a New York-i Columbia Egyetem kutatója munkatársaival 13 amerikai gyógyászati központban tesztelt 953 pácienst, akiknél korán jelentkezett a Parkinson-kór arra a hat génre, melyeket már összefüggésbe hoztak a betegséggel.

A résztvevők mintegy 17 százalékánál, 158 embernél találtak mutációt valamelyik génnél a hat közül.

Akiknél igen korán, már harminc éves koruk körül kifejlődött a Parkinson-kór, 41 százalék volt a génmutáció aránya, míg azoknál, akiknél 31 és 50 éves koruk között jelent meg a betegség, 15 százalék. A zsidó felmenőkkel rendelkező pácienseknél is gyakrabban bukkant fel a génmutáció: mintegy harmaduknál.

Kockázati tényezőt jelentett a közeli hozzátartozó ilyen betegsége is. Akik szülője vagy testvére Parkinson-kórban szenvedett, azok 24 százaléka hordozta valamelyik génmutációt.

A tanulmány az Archives of Neurology című szakfolyóirat szeptemberi számában jelent meg.

Címkék: génmutáció, fiatalkori parkinson-kór, parkinson-kór
Teljes verzió..