Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A daganatkezelést erősíti egy jelátviteli anyag

2011. 12. 13 15:00 forrás: Medipress

Egy idegi jelátviteli anyag erősítheti a daganatellenes gyógyszerek, és a sugárterápia hatásfokát - állítják az Ohiói Állami Egyetem munkatársai.

Állatkísérletes modellben emberi emlő-, vastagbél- és prosztatarákot célzó vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy a dopamin nevű idegi jelvivő javítja a daganatos szövet véráramlását, ezáltal a szimultán alkalmazott daganatellenes szer nagyobb dózisban érte el a daganatsejteket. Ugyanakkor megnövekedett a daganat oxigéntartalma is, mely mind a kemoterápia, mind a sugárterápia hatásfokát növelte.


A dopamin a D2-receptoron keresztül alapvető szerepet tölt be az erezettség normál szerkezetének fenntartásában. A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain megjelent vizsgálat bebizonyította, hogy a daganatos erekből hiányzik ez a jelátviteli anyag. Dr. Sujit Basu (patológus professzor) és munkatársai arra a feltételezésre alapoztak, miszerint a daganatok rendellenes ereződésének kiküszöbölése javítja az alkalmazott kezelés hatásfokát. A dopamint és annak származékait más betegségekben sikeresen alkalmazzák, a széles körű elterjedés miatt könnyen ki lehetett próbálni annak a daganatos szövetre gyakorolt hatását.


A normál szövetekben tapasztalható rendezettséggel szemben a daganatokra viszonylag kaotikus szerkezet jellemző, mely gyakran nem is tudja biztosítani maradéktalanul az oxigén- és tápanyagellátást. Az esetek egy részében a daganatellenes szer sem jut el megfelelő koncentrációban a sejtekhez, ráadásul az oxigénhiányos állapot egyes gyógyszerek inaktivációját vonja maga után. A dopamin ugyanakkor képes volt normalizálni az erek szerkezetét, ezáltal segítve elő az 5-FU penetrációját.

Címkék: daganatkezelés, daganat, rák, sugárterápia, jelátviteli anyag
Teljes verzió..