Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Világítanak a daganatsejtek a folyadékbiopsziától

2012. 02. 10 10:00 forrás: Medipress

A Physical Biology oldalain bemutatott tanulmány folyadékbiopsziának elnevezett módszert mutat be, melynek segítségével fluoreszkáló anyaggal lehet megjelölni a véráramban lévő daganatsejteket. Peter Kuhn professzor és a Scripps Kutatóintézet (La Jolla, Kalifornia) munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, melynek segítségével jobban nyomon lehet követni a daganatellenes kezelés hatásfokát, ami nagymértékben segíti a kezelési stratégia esetleges irányváltását, továbbá a döntéshozatalt. A technika működőképesnek bizonyult emlőrák, prosztatarák és hasnyálmirigyrák esetén is.

A módszer hatással lehet mind a megelőzésre, a várható terápiás válasz jelzésére, a diagnosztikus döntésekre, valamint a kórjóslatra, vagyis a betegség várható kimenetelére. Ugyanakkor kutatási jelentőséggel is bír, ugyanis a tudósok számára az áttétképzés eddig nem ismert részleteit tárhatja fel. A rendszer olyan festékanyaggal dolgozik, melyben a daganatsejtek specifikus fehérjéit felismerő antitestek vannak jelen. Vérmintával összehozva az antitestek a keringő daganatsejtekhez kötődnek, ezáltal azokat fluoreszcens festékkel jelölik. Az értékelés ezután nagyfelbontású, fluoreszcens mikroszkóppal történik.

A technika már akár milliliterenként öt daganatsejt felismerésére is képes, pozitívnak bizonyul a vizsgálatban szereplő 20 prosztatarákos vérmintájának 80 százaléka, a 30 emlőrákos 70 százaléka, és a 18 hasnyálmirigyrákos 50 százaléka.

Címkék: folyadékbiopszia, daganat, rák, daganatos sejtek
Teljes verzió..