Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Fájdalomcsillapító csökkentheti a petefészekrák kockázatát - Daganatos megbetegedések

Fájdalomcsillapító csökkentheti a petefészekrák kockázatát

forrás: Medipress

A dán kutatásban szereplő, rendszeresen (heti kétszer legalább egy hónapon át) aszpirint szedő nőknél 40 százalékkal csökkent a savós petefészekrák kialakulásának kockázata. A legtöbb petefészek-daganat savós jellegű és különösen súlyos. 28 százalékkal kevesebb tumor jelentkezett azok körében, akik a vizsgált fájdalomcsillapítók (acetaminophen, nem-szteroid gyulladáscsökkentők közül az ibuprofen és a naproxen) valamelyikét használták gyakrabban.

A kutatók csak az összefüggést igazolták, az ok-okozati viszonyt nem. Az aszpirin szedése fokozza a fekélyesedésre és az emésztőszervrendszeri vérzésre való hajlamot ezért további kutatásokra lesz szükség, adta hírül az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica szeptemberi száma. "Nagyon nagy szükség lenne a megelőző stratégiákra" - utalt a petefészekrákra Dr. Noah Kauff, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpontjának munkatársa.


Sajnos nincs hatékony szűrővizsgálat a betegség felderítésére, így a betegek általában már kései stádiumban kerülnek orvoshoz. Habár a BRCA gén mutációja hajlamosít a petefészekrákra, a feltárt esetek 80-85 százalékában nincs jelen. Az új eredmények érdekesek ugyan, de a bizonyítékok nem elég erőteljesek ahhoz, hogy a nők aszpirint kezdjenek szedni prevenciós célzattal, vélekedett Kauff, aki a kutatásban nem vett részt.A petevészekrák viszonylag ritka, de annál halálosabb kórkép. 2012-ben az Egyesült Államokban mintegy 22 000 új megbetegedés megjelenése várható, 15 500 nő pedig bele is fog halni, a Nemzeti Rák Intézet becslései szerint. Az esetek 70, a halálos áldozatoknak pedig 90 százaléka savós típusú.Magyarországon évente 600-700 nő hal bele a betegségbe.


A kutatáshoz 750 beteg és 1500 egészséges nőt vizsgáltak meg. Egyesével kérdezték ki a résztvevőket rendszeresen szedett gyógyszereikkel kapcsolatban. Figyelembe vették a szájon át alkalmazott fogamzásgátlók használatát és a terhességeket is, mert mindkettő csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Úgy tartják, hogy a krónikus gyulladásnak szerepe lehet a daganat kialakulásában, ezért minden, gyulladáscsökkentő hatással bíró szer visszavetheti a kockázatot.A normál peteérés folyamán a petefészek felszíne károsodik a petesejt kilökődése miatt, majd begyógyul, magyarázta Kauff. „Ezzel a sérüléssel együtt jár a gyulladás." A helyreállító folyamat során növekedési faktorok termelődnek, a sejtosztódáskor pedig fennáll az elrákosodás lehetősége is. A gyulladás csökkentésével azonban ennek gátat lehet szabni. A legtöbb embernél azonban sosem alakul ki a rák, így csak minimális negatív hatással járó megelőző módszereket szabad javasolni.


Ami az aszpirint és az egyéb gyulladáscsökkentőket illeti, már bebizonyították, hogy csökkentik a vastagbél- és végbélrák kockázatát, mind az általános lakosság, mind a veszélyeztetett populáció körében. Az orvosok mégsem írják fel rutinszerűen, mert mellékhatásként gyomorvérzés és véralvadási problémák jelentkezhetnek. Összességében a petefészekrákos esetek számát többféle megelőző módszer kombinálásával lehetne elérni.

Címkék: fájdalomcsillapító, petefészekrák, daganat
Teljes verzió..