Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Sarlósejtek pusztíthatják el a daganatsejteket - Daganatos megbetegedések

Sarlósejtek pusztíthatják el a daganatsejteket

forrás: Medipress

Hibás alakú vörösvérsejtek adhatnak új lehetőséget a rákos sejtek elpusztítására - állítja a PLoS One oldalán bemutatott egérkísérletes vizsgálat.

A sarló alakú sejtek kísérletes körülmények között eltömeszelték a daganatot körülvevő ereket, emellett a rendellenes alakú sejtek segítették a méreganyagok felhalmozódását is, így idézve elő a rákos sejtek pusztulását. A Duke Egyetem (Egyesült Államok) munkatársai főként a tumor alacsony oxigéntartalmú területeire fókuszáltak, ezek ugyanis gyakran agresszív biológiai viselkedést mutatnak, emellett igen nagy kihívást jelentenek a kezelés szempontjából is.


A vizsgálat során a daganatos kísérleti egereket fluoreszkáló sarlósejteket tartalmazó oldattal kezelték. Öt percen belül a sarló alakú vérsejtek felhalmozódtak a daganat körüli erekben, harminc perccel később vérrög alakult ki, ami elzárta a daganatot tápláló ereket. Ráadásul a módszer főként az alacsony oxigéntartalmú területeken fejtette ki hatását. Dr. David Terman és munkatársai szerint a beavatkozás szinte minden humán daganat (például emlőrák, prosztatarák) esetén hatékony lehet. Mindazonáltal előbb számos vizsgálatnak kell tisztáznia a módszer biztonságosságát, és emberi szervezetben való hatékonyságát.


A sarlósejtes vérszegénység egy genetikai rendellenesség, melynek során a vörösvértestek főként alacsony oxigéntartalmú környezetben elvesztik normális korong alakjukat, és sarlósejtekké alakulnak át. A sarlósejtek amellett, hogy nem képesek oxigént szállítani, a vérrögképződést is elősegítik. A végeredmény a krónikus vérszegénység lesz, melyet ráadásul potenciális életveszélyes rögösödési hajlam kísér. Érdekes taktika, hogy a betegség jellemzőit daganatos terápiára használják.

Címkék: sarlósejt, daganat, daganatos sejt
Teljes verzió..