Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Aszpirinnel a demencia ellen - Demencia

Aszpirinnel a demencia ellen

forrás: Medipress

A legújabb kutatás szerint napi egy aszpirinnel a szív-érrendszeri megbetegedések magas kockázatának kitett idős nőkben lelassítható az agyi leépülés.

A BMJ Open szaklapban megjelent svéd kutatásban ötszáz 70 és 92 év közötti kockázatnak kitett nőt vizsgáltak öt évig. Az alanyok mentális képességeit a kutatás elején és végén tesztekkel mérték fel. Kiderült, hogy azoknak, akik végig aszpirint szedtek, sokkal kisebb mértékben romlottak a teszteredményeik, mint azoknak, akik nem szedték a gyógyszert.


A kutatócsoport Dr. Silke Kern, a Göteborg Egyetem tudósának vezetésével mini mentális állapotfelmérő (MMSE) segítségével határozta meg az alanyok elmeállapotát, amely orientációs kérdéseket és vizuális/térérzékelési teszteket is tartalmaz. Kern azt is elmondta, hogy mivel Svédországban nem számít rutineljárásnak a szívbetegség és stroke magas kockázatának kitett nők aszpirinnal való kezelése, az alanyok kiváló csoportot alkottak az összehasonlításhoz.


A kutatás ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések magas kockázatának kitette nőkben a kognitív képességek hanyatlásának lassítása ellenére az aszpirin nem okozott változást a demencia kialakulásának arányában. Dr. Simon Ridley, az Alzheimer's Research UK igazgatója szerint éppen ezért bár az eredmények érdekes betekintést engednek a szív-érrendszeri egészség gondolkodásra gyakorolt hatásával kapcsolatban, senkinek sem ajánlatos magától aszpirint szednie csak azért, hogy megpróbálja megelőzni a demenciát.


Dr. Kern azt is hozzátette, hogy egyelőre nem lehet tudni a rutinszerűen alkalmazott aszpirin hosszú távú hatásait. Elképzelhető ugyanis, hogy a fekélyek és a súlyos vérzések túlsúlyban vannak a most kimutatott előnyökkel szemben, ezért további kutatásokra lesz szükség.

Címkék: aszpirin, demencia, öregedés
Teljes verzió..