Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Aki ritkán, de sokat iszik, az nem segít a szívén

2010. 02. 20 10:00 forrás: MTI

Míg a mértékletes ivást az egészségesebb szívvel kapcsolták össze kutatások, egy friss tanulmány azt jelzi, hogy ezek az előnyök eltűnnek, ha valaki időnként túlzottan kirúg a hámból.

Tizennégy korábbi vizsgálat adatait elemezve kanadai kutatók megállapították, hogy azoknál, akik gyakran sokat ittak, 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordultak elő koronáriás szívbetegségek, amelyeknél lerakódások keletkeznek a szív artériáiban, akadályozva a vér áramlását, ezáltal pedig a szív oxigénellátását. Összehasonlításként: az Amerikai Szívtársaság adatai szerint az amerikaiak mintegy 8 százalékának van szívbetegsége.

Az elemzésnél az számított gyakori és sok ivásnak, ha valaki egy év leforgása alatt legalább tizenkétszer - azaz legalább havonta egyszer - egy napon belül öt vagy több adag alkoholos italt fogyasztott el. Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint még a rendszertelen nagyivás is semmissé teheti a mértékletes alkoholfogyasztás egészségügyi előnyeit.

Míg a napi egy, esetleg két adag ital jót tehet a szívnek és az ereknek, addig az alkalmankénti tivornya szívritmuszavart, magas vérnyomást, sőt rögképződést okozhat - közölte Michael Roercke kutatásvezető, egy torontói, függőségekkel is foglalkozó központ (Center for Addiction and Mental Health) munkatársa.

A mostani elemzésben szereplő 14 tanulmányban összesen 50 ezer ember adatait értékelték 1982 és 2006 között, ez idő alatt 1637 koronáriás szívbetegség fordult elő. A tanulmányok eredménye megfigyelésen alapul, nem ok-okozati összefüggést, hanem potenciális kapcsolatot tár fel az italozás és a szívproblémák között.

Címkék: ivás, alkohol, tivornya, buli, szív
Teljes verzió..