Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
A hormonszint és a nők - Életmód

A hormonszint és a nők

forrás: Medipress
A hormonszint és a nők

A University College London kutatói szerint a nők havi menstruációs ciklusuk bizonyos szakaszában hajlamosabbak lehetnek a stresszes élményekkel járó bizonyos pszichológiai mellékhatásokra. Az eredmények arra utalnak, hogy minden hónapban van egy bizonyos időkeret, amit célba lehet venni a gyakori mentális rendellenességek megelőzésére a nőkben.

A kutatás első ízben mutatott ki lehetséges összefüggést a pszichológiai fogékonyság és egy biológiai ciklus, ez esetben az ovuláció között. A kedélybetegségek és szorongásos zavarok közös tünete az ismétlődő és nemkívánatos gondolatokra való hajlam. Ezek a tolakodó gondolatok gyakran napokkal vagy hetekkel a stresszes eseményt követően jelentkeznek.


A kísérletben negyvenegy 18 és 35 év közötti nő vett részt, akik rendszeres menstruációs ciklussal rendelkeztek, és nem használtak fogamzásgátló tablettát. A nők egy 14 perces stresszes filmbejátszást néztek meg, amely halált vagy sérüléseket mutatott be, majd a résztvevők nyálmintát adtak a hormonszintek vizsgálatához. A kutatók arra is felkérték őket, hogy írásban rögzítsék a filmmel kapcsolatos nemkívánatos gondolatok jelentkezését a következő napokban.


„Kiderült, hogy a korai luteális szakaszban, vagyis a menstruáció kezdetétől számított 16. és 20. nap közé eső időszakban lévő nők több mint háromszor annyi nemkívánatos gondolatot tapasztaltak, mint azok, akik a menstruációs ciklusuk más szakaszában nézték meg a filmet" - számolt be a kutatás vezetője, Dr. Sunjeev Kamboj. „Ez azt jelenti, hogy egy viszonylag szűk ablak van a menstruációs ciklusban, amikor a nők különösen fogékonyak a stresszes eseményeket követő pszichológiai tünetekre."


Dr. Kamboj úgy véli, hogy az eredmény fontos következménnyel járhat a mentális rendellenességekkel és azok kezelésével kapcsolatban a traumát szenvedett nőkben. Ha megkérdezik a traumán átesett nőktől, hogy menstruációs ciklusuk melyik szakaszában járnak éppen, az segíthet azonosítani azokat a betegeket, akik a depresszióhoz és poszttraumás stressz-betegséghez hasonló betegségekkel járó ismétlődő tünetek legnagyobb kockázatának vannak kitéve.

Címkék: hormonszint, nők, pszichológiai zavarok
Teljes verzió..