Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Beszéljük ki a dühöt magunkból! - Életmód

Beszéljük ki a dühöt magunkból!

forrás: Medipress
Beszéljük ki a dühöt magunkból!

A harag és más érzelmek kibeszélése jelentős mértékben befolyásolhatja az adott érzelemre adott fiziológiai választ. A PLOS ONE júniusi számában közzétett kutatásukban a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, Karim Kassam és a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatója, Wendy Mendes arra kérték a kísérlet résztvevőit, hogy oldjanak meg nehéz matematikafeladatokat olyan értékelők jelenlétében, akiket arra képeztek ki, hogy végig negatív visszajelzéseket adjanak. A negatív visszajelzés célja az volt, hogy a résztvevők egy részében haragot, másokban szégyenérzetet váltsanak ki.

A feladat végén az alanyok egy olyan kérdőívet kaptak, amely kiértékelte érzéseiket (pl.: Milyen mérges ebben a pillanatban?), vagy egy másik semleges kérdéssort, ami nem értékelte érzelmi állapotukat. A haragos állapotú résztvevők, akik az érzelmi állapotot értékelő kérdőívet töltötték ki, más fiziológiai reakciókat adtak a mért szívfrekvencia alapján, mint azok, akik a semleges kérdésekre válaszoltak. Azok az alanyok, akik beszámolhattak érzelmi állapotukról, kisebb mértékben emelkedett a szívfrekvencia, mint azokban, akik nem nyilatkozhattak érzéseikről.


A kutatást vezető Karim Kassam így nyilatkozott az eredményekről: „A mérés hatása a tudomány minden területén kimutatható - maga a mérés gyakran megváltoztatja a megfigyelt alany tulajdonságait, és ez alól az érzelmek kutatása sem kivétel. Az lepett meg bennünket a legjobban, hogy egy ilyen finom manipuláció ilyen nagy hatást gyakorolt az emberek fiziológiai válaszára. Alapvetően csak megkérdeztük az emberektől, hogy érzik magukat, és ez mérhető hatással volt szív-érrendszeri reakciójukra."

Címkék: düh, érzelmek, elfojtás, beszéd
Teljes verzió..