Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Jót tesz az étcsokoládé a fizikumnak

2011. 10. 03 12:00 forrás: Medipress
Jót tesz az étcsokoládé a fizikumnak

A Journal of Physiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint, ha fekete csokoládét fogyasztunk, azzal ugyanúgy javíthatunk fizikai teljesítményünkön, mintha edzenénk. Ha pedig valaki a kis mennyiségű csokoládét rendszeres testmozgással párosítja, akár ötven százalékkal is megnövelheti erőnléti állapotát.

Egereken végzett kísérletek során amerikai kutatók felfedezték, hogy a fekete csokoládéban található epicatechin nevű összetevő megnövelte a rágcsálók mitokondrium-termelését, ezáltal megnövekedett a kapillárisok száma, és így több oxigén jutott az izmokba.

Az egerek energikusabbá váltak, és a mókuskerékben ugyanolyan jól teljesítettek, mint azok a társaik, akik korábban rendszeresen edzettek a szerkezeten.

A vizsgálat során az egereket három csoportra osztották, egy részük tizenöt napon át naponta kétszer kapott kakaóból kivont epicatechint, másik részük emellett még naponta harminc percet „edzett" is a mókuskerében, a harmadik csoport viszont csupán mókuskerekezett, de nem kapott epicatechint.Dr. Moh Malek, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa így nyilatkozott: „Köztudott, hogy a futás vagy a kerékpározás növeli a mitokondriumok számát az izomsejtekben, a tanulmányunkból azonban arra is fény derült, hogy az epicatechinnek ugyanilyen hatása van, főleg a szívre és a vázizomzataira."

A kutatók abban bíznak, hogy embereken is ugyanilyen hatást fog kiváltani ez a fekte csokoládéban található összetevő, így az édességet a korral összefüggő izomgyengülések kezelésére is használni tudnák.

Címkék: étcsokoládé, egérkiísérlet, erőnlét, fizikum
Teljes verzió..