Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Az antidepresszánsok a szívbetegeken is segíthetnek - Hírek

Az antidepresszánsok a szívbetegeken is segíthetnek

forrás: Medipress
Az antidepresszánsok a szívbetegeken is segíthetnek

Az érzelmi stressz árt a szív- és érrendszeri egészségnek, ezért a tudati alkalmazkodás fejlesztése kulcsfontosságú lehet az állapotjavításban - állítják az észak-karolinai Duke Egyetem orvosi karának szakértői. Eredményeik alapján az eszcitalopram hatóanyagú gyógyszert szedőknél két és félszer kisebb a myocardialis ischaemia kialakulásának esélye. A tanulmány a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat aktuális számában jelent meg. „A stressz okozta myocardialis ischaemia, a szív vérellátási zavara súlyos állapot, mivel a vele élő betegeknél komolyabb szívproblémák jelentkeznek" - mondta a szerzőként közreműködő Dr. Wei Jiang professzor.

A vizsgálatban 310 diagnosztizált, stabil és ellenőrzött állapotú szívbeteg vett részt. A stresszel összefüggésbe hozható panaszok megállapítására a páciensek először mozgási stressz terhelésen estek át futópad használatával. Ezután három mentális stressz-teszt következett: először meg kellett oldaniuk egy nehéz matematikai feladatot, majd követniük egy csillagot, miközben kézmozdulataikat tükörben figyelték, végül elmesélni egy-egy történetet, amitől szomorúnak vagy mérgesnek érezték magukat.


A vizsgálatok során elektro- és echokardiogram segítségével figyelték szívműködésüket, valamint mérték a vérnyomásukat és a pulzusukat is. Dr. Jiang csapatának eredményei alapján összesen 127 betegnél jelentkeztek stresszel kapcsolatos szívproblémák. Őket két csoportra osztották: voltak, akik eszcitalopram tartalmú szerotonin újrafelvétel-gátló antidepresszánst kaptak a depresszió és a szorongás kezelésére, míg a többiek placebót. Hat hét elteltével újra elvégezték a vizsgálatokat. A végig résztvevő 112 páciens adataiból kiderült, hogy a gyógyszeres terápia nyomán csaknem harmadannyi volt a szívpanaszok előfordulása, mint a placebósoknál.


„Eredményeink megerősítik azt a feltételezést, miszerint a szerotonin újrafelvétel-gátlók rövidtávú használata javítja a szív- és érrendszeri értékeket" - magyarázta Dr. Jiang, aki hozzátette: további kutatások szükségesek az összefüggések feltárásához és a gyakorlati alkalmazáshoz.

Címkék: antidepresszánsok, szívbetegek
Teljes verzió..