Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Az aszpirin és az omega-3 együtt legyőzi a gyulladást - Hírek

Az aszpirin és az omega-3 együtt legyőzi a gyulladást

forrás: Medipress
Az aszpirin és az omega-3 együtt legyőzi a gyulladást

A szakértők kitartanak a lenmagban, a lazacban és egyéb élelmiszerekben lévő omega-3 zsírsavak és a kis dózisú aszpirin előnyös egészségügyi előnyei mellett, de hatásmechanizmusukat egyelőre nem ismerjük pontosan. A Chemistry & Biology februári számában megjelent friss kutatás szerint azonban az aszpirin a resolvin molekulák termelődését serkenti, amelyeket a szervezet természetes módon az omega-3 zsírsavakból állít elő.

Ezek a resolvinok elzárják, vagy „feloldják" az olyan betegségek hátterében húzódó gyulladásokat, mint például a gyulladásos tüdőbetegség, a szívbetegség és az ízületi gyulladás.


„Kutatásunkban kimutattuk, hogy a DHA omega-3 zsírsavból származó D3 resolvin hosszabb ideig megmarad a gyulladás helyszínén, mint a D1 vagy a D2 resolvin a gyulladás természetes feloldásában az egerekben" - számolt be a tanulmány vezető szerzője, Dr. Charles Serhan, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója. „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy ez a késői lebomlási szakaszú D3 resolvin egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezhet a szabályozatlan gyulladás elleni harcban."


A kutatók azt is megerősítették, hogy az aszpirin más útvonalon váltja ki egy hosszabban ható D3 resolvin termelődését. A kutatóknak kémiai szintézis révén D3 resolvint és aszpirin által kiváltott D3 resolvint is létre tudtak hozni tiszta formában, ami lehetővé tette, hogy meghatározzák az anyag teljes szerkezetét és biológiai működését. Emberi sejtekhez adva mindkét típusú resolvin erőteljes gyulladásgátló hatást fejt ki.


A kutatás következő szakaszában a szakértők azt vizsgálják majd, mely gyulladással összefüggő betegségek kezelhetők ezzel az újonnan azonosított resolvinnal.

Címkék: aszpirin, omega-3, gyulladás
Teljes verzió..