Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Hogyan terjed az influenza? - Hírek

Hogyan terjed az influenza?

forrás: Medipress
Hogyan terjed az influenza?

A Maryland Egyetem Orvosi Karának legújabb kutatása szerint az emberek jobban ki vannak téve az influenzafertőzésnek a levegőben terjedő vírusok révén, mint ahogy korábban hittük. A kutatás azt is kimutatta, hogy amikor az influenzás betegek maszkot viselnek, a vírus még a legkisebb levegőben terjedő cseppecskék útján való felszabadulása is jelentősen csökkenthető. „Kutatásunk azt bizonyítja, hogy közel kilencszer több influenzavírus van jelen a legkisebb levegőben terjedő cseppecskékben az influenzafertőzöttek által kilégzett levegőben, mint a nagyobb cseppecskékben, amelyektől azt várnánk, hogy több vírust hordoznak" - magyarázta a PLoS Pathogens márciusi számában megjelent kutatás vezetője, Donald Milton. „Ez jelentős következményekkel jár az influenza terjedésének megelőzését illetően."

Az influenza átvitelének három fő módját ismerik a kutatók: a közvetlen vagy közvetett érintkezés a fertőzött személlyel, a légúti folyadékból köhögés és tüsszentés révén a levegőbe került nagyméretű cseppecskékkel történő érintkezés, és a kisméretű levegőben terjedő, vírushordozó részecskék belégzése, amelyek a fertőzött személy kilégzése vagy köhögése révén került a levegőbe. Az influenza-átvitel e módozatainak relatív jelentőségét nem ismerik pontosan a kutatók, pedig nagyon fontos lenne a fertőzés elleni védekezésben.


A Maryland Egyetem kutatása mutatta ki első ízben azt, hogy a maszk viselése még a legkisebb méretű, fertőző vírust hordozó cseppecskék felszabadulását is csökkenti. A Harvard, a Bostoni és a Hongkongi Egyetemek kutatói Dr. Milton vezetésével 38 influenzás beteg által kilégzett levegőből vettek mintát, amelyekben a durva (≥ 5 mikrométer) és a finom (< 5 mikrométer) részecskékben is megvizsgálták a bennük lévő vírusok mennyiségét. A vizsgálat kimutatta, hogy a finom részecskékben 8,8-szer több vírus található, mint a nagyméretű, levegő útján terjedő cseppecskékben.


A kutatók a maszk viselésének hatását is megvizsgálták a levegő útján terjedő cseppecskék révén terjesztett vírusok mennyiségére. Kiderült, hogy a maszkviselés összességében 3,4-szeres csökkenést eredményez a nagy- és a kisméretű levegő útján terjedő cseppecskék által terjesztett vírusok mennyiségében.

Címkék: influenza, vírus, fertőzés terjedése
Teljes verzió..