Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Így ismerhető fel gyorsan a stroke - Hírek

Így ismerhető fel gyorsan a stroke

forrás: Medipress
Így ismerhető fel gyorsan a stroke

A gyors és pontos felismerés, illetve az időben történő kezelés nyújtja a legnagyobb esélyt a teljes felépülésre - állítják amerikai szakértők. A hirtelen fellépő, féloldalas arc-, kar- vagy lábzsibbadás, a zavartság és a beszédzavar is a stroke jellegzetes tünetei között szerepel. „Amikor valakinek stroke-ja van, enyhe vagy akár nagyon feltűnő fizikai változáson is keresztülmehet" - mondta Dr. Randolph Marshall, a Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársa. „A maradandó károsodás megelőzésének leghatékonyabb módja a jelek gyors felismerése és a mielőbbi orvosi segítség hívása" - tette hozzá.

A szédülés, a járási probléma, a látási zavar és a súlyos fejfájás is lehet tünet. A szakemberek az angol „FAST", azaz gyors betűszó hangoztatásával tudatosítják a lakosságban a teendőket.

- F mint face, tehát arc: egyenetlennek tűnik?
- A mint arm, tehát kar: az egyik kar lóg?
- S mint speech, tehát beszéd: elmosódott, érthetetlen, vagy egyéb zavar áll fenn?
- T mint time, tehát idő: ha ezek bármelyike fennáll, azonnal hívni kell a mentőket (104)!


A stroke kezelésének leggyakoribb módja a szövet plazminogén aktivátor alkalmazása, a „rögrobbantó" technológia, mely tPA néven is ismert. A szert artériába vagy vénába fecskendezik, hogy helyreállítsák az agy vérkeringését. A revaszkularizáció egy másik opció, melynek során mikrokatétereket helyeznek az artériába az elzáródás oldására. A gyors intézkedés mindenképpen csökkentheti a következmények súlyosságát.


„A statisztikák szerint a stroke a negyedik leggyakoribb halálok az Amerikai Egyesült Államokban, és a felnőttkori rokkantság első számú oka. Átlagosan négypercenként meghal valaki stroke-ban, noha az esetek négyötöde megelőzhető volna" - magyarázta Dr. Babak Navi, a New York-i Presbiteriánus Kórház szakértője.


A következő életmódbeli változtatások lényegesen csökkentik a stroke kialakulásának veszélyét.

- Kevesebb só fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatású, helyette fűszerek széles palettája használható.
- Egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel csökkenthető a vér „rossz", azaz LDL-koleszterinszintje (az össz-koleszerinnek 5,1 mmol/l alatt kell lennie).
- A dohányosoknál kétszer olyan gyakran fordul elő stroke, mielőbb érdemes tehát leszokni.
- A rendszeres edzés segít a túlsúly felszámolásában, valamint lerakódásának megelőzésében. Az elhízottaknál nagyobb eséllyel jelentkezik magas vérnyomás, cukorbetegség és stroke.


A szakértők hangsúlyozták, hogy az 55 éven felüliek az óvintézkedések ellenére is fokozott veszélyben vannak.

Címkék: stroke, agy, FAST, vérnyomás
Teljes verzió..