Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Több fájdalomcsillapítót szednek a nők - Hírek

Több fájdalomcsillapítót szednek a nők

forrás: Medipress
Több fájdalomcsillapítót szednek a nők

A fájdalom szintjétől, szociális helyzettől, és kortól függetlenül a nőknek minden esetben több fájdalomcsillapítót írnak fel az orvosok, mint a férfiaknak. Egy, a Gaceta Sanitaria című spanyol egészségtudományi szaklapban megjelent cikk szerint ez a jelenség nagyrészt a különböző autonóm közösségekben tapasztalható nemek közti szociális és társadalmi egyenlőtlenségnek köszönhető.

1999-ben Ishiro Kawachi, a Harvard Egyetem kutatója egy tanulmány elkészítése során megfigyelte, hogy az Egyesült Államokban, azokban az államokban, ahol nagyobb arányban vannak nők is a magasabb társadalmi osztályokban, alacsonyabb a halálozási ráta mindkét nem esetében. Kawachi kutatási eredményeit felhasználva az Alicante Egyetem tudósainak sikerült kimutatniuk, hogy a férfiak és nők közötti szociális és társadalmi egyenlőtlenségek miként befolyásolják - lakókörnyezetek szerint - a fájdalomcsillapítók felírásának gyakorlatát.


"Spanyolországban, csakúgy, mint sok más országban, a nők gyakrabban szenvednek különböző fájdalmaktól, mint a férfiak, így elsőre logikusnak tűnik, hogy az orvosok gyakrabban írnak fel fájdalomcsillapítókat nekik" - nyilatkozta Elisa Chilet Rossell, a kutatás vezetője. "A mostani kutatásból azonban kiderült az is, hogy a nők a fájdalomszinttől, társadalmi osztálytól és kortól függetlenül minden esetben nagyobb eséllyel kapnak fájdalomcsillapítókat, mint a férfiak. A fájdalomcsillapítók felírásának esélye, függetlenül attól, hogy férfiakról vagy nőkről van szó, nagyrészt azon múlik, hogy a páciens a nemek közti egyenlőség szempontjából fejlett vagy kevésbé fejlett autonóm közösségben él-e."


A mostani kutatás során a tudósok a 2006-os Spanyol Országos Egészségügyi Felmérés adatait és az Egyesült Nemzetek Nemekkel Kapcsolatos Fejlődési Indexét (GDI) is figyelembe vették, mert az utóbbi segített rávilágítani a nemek közti különbségekre a várható élettartam, az iskolázottság és a kereset szempontjából. Ezeknek az információknak a birtokában a tudósok logisztikai regressziós analízist végeztek, hogy össze tudják hasonlítani a fájdalomcsillapítók felírásának gyakorlatát a magas és az alacsony GDI-vel rendelkező területeken egyaránt. Az eredmények szerint a nemek közti különbség 29 százalékos volt a fájdalomcsillapítók felírásának szempontjából, természetesen a nők javára.


"A különbség miatt a nők sokkal több fájdalomcsillapítót szednek, ami károsan hathat az egészségükre" - írják a kutatók. "A fájdalomcsillapító-terápia ugyanis nem segít feltárni a fájdalom kiváltó okát és az elsődleges betegségeket." A tudósoknak ezen kívül sikerült kimutatniuk, hogy az alacsony GDI-jű régiókban a nők sokkal ritkábban jutnak el szakorvoshoz, és inkább csak háziorvosukkal vagy általános orvosokkal kezeltetik magukat.

Címkék: fájdalomcsillapító, nők, hátrányos nem megkülönböztetés
Teljes verzió..