Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Videójátékkal gyorsítható a fülzúgás kezelése - Hírek

Videójátékkal gyorsítható a fülzúgás kezelése

forrás: Medipress
Videójátékkal gyorsítható a fülzúgás kezelése

Az agystimuláció és a videójátékok kombinációja lehet a kulcs a fülzúgásos betegek kezeléséhez - derül ki egy friss kutatásból, amelyet az új-zélandi Aucklandi Egyetem szakértői végeztek. A tinnituszként is ismert fülzúgás zajinger hiányában történő hangérzékelést jelent. A lakosság körülbelül ötödét érinti zavaró szinten, míg 3 százaléknál lényegesen rontja az életminőséget. A hagyományos gyógymódok a pszichés terápiától a nem-invazív módszereken át a hallást segítő készülékek alkalmazásáig terjednek, és bár sok esetben hatékonyak ugyan, de lassú folyamat révén képesek segíteni.

A tinnitusz olyan agyi működési rendellenesség, amelynél nem az érzékszervben keresendő a probléma oka, hanem az idegi információfeldolgozásban. Halláskárosodás egyébként akkor következik be, ha a hallóideg érzékenysége csökken, ám fülzúgásnál éppen fokozott aktivitásról beszélünk.


A kutatást vezető Dr. Grant Searchfield és csapata ezúttal a koponyán keresztüli közvetlen elektromos stimuláció (tDCS) hatékonyságát vizsgálta. Kimutatták, hogy a 2 milliamper erősségű, 20 percen át alkalmazott anódáram csökkentette leginkább a fülzúgást.


„Ez a technika lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott és célzott hatást gyakoroljunk az emberi agyra, megváltoztatva annak működését. A kulcs a szerv alkalmazkodóképessége" - mondta Dr. Searchfield, aki ezúttal hangeffektekben gazdag videójátékokkal ötvözte az említett kezelési módot. A hangerőt attól függően állították be, hogy az illető fülzúgása milyen súlyosságú volt. Kiderült, hogy ez a feladat serkentette a válaszadási hajlandóságot az agyban.


„Úgy gondoljuk, hogy sokféle tinnitusz létezik, és végül képesek leszünk egyéni kezelési programokat összeállítani a panaszok felmérése után" - bizakodik Dr. Searchfield, aki hozzátette: az érzékszervek fejlesztésére szánt számítógépes játékok technológiája egyelőre gyerekcipőben jár, de roppant ígéretes.

Címkék: videojáték, fülzúgás, kezelés
Teljes verzió..