Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A dohányzás abbahagyása növeli a jó koleszterin szintjét

2011. 05. 13 10:00 forrás:
A dohányzás abbahagyása növeli a jó koleszterin szintjét

Sok dohányos többek között azzal indokolja szenvedélyéhez való ragaszkodását, hogy attól fél, ha leteszi a cigarettát, meghízik. Egy amerikai kutatás azonban azt bizonyította, hogy a dohányzás abbahagyása növeli a szervezet jó koleszterin szintjét.

A wisconsini egyetem kutatói kb. ezer, mindkét nemhez tartozó olyan dohányost vontak be a kísérletbe, akik átlagosan napi 20 szál cigarettát szívtak el. Egy év alatt 36 százalékuknak sikerült leszokniuk. Ugyanezen idő alatt a szenvedélyüktől megszabadulóknak javultak koleszterin-értékeik.

A leszokottak rossz koleszterinje (LDL) nem változott, viszont a jó koleszterin (HDL) átlagosan 2,4 mg/dl-rel növekedett vérükben.

Adam D. Gepner, a kísérlet koordinátora hangsúlyozta: az eredményt nem befolyásolták sem a dohányzásról való leszokása módszerei, sem pedig az, hogy hány cigarettát szívtak korábban. Tehát a bagó eldobása egyaránt hasznos mind a megrögzött, mind az alkalmi dohányosoknak. A professzor emlékeztetett arra, hogy a HDL-koleszterin növekedése hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentését jelenti. Korábbi tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy 1 mg/dl-os növekedés 2-3 százalékkal csökkentheti egy évtizeden belül az infarktus vagy az agyvérzés veszélyét.

Címkék: dohányzás, leszokás, jó kolesztrein, koleszterin
Teljes verzió..