Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A fiatalkori magas vérnyomás kihathat a felnőttkorra is

2011. 11. 28 15:00 forrás: Medipress

A magas vérnyomás általában csak a középkorúakat és az idősebbeket érinti. Egy új kutatás szerint azonban a fiatal felnőttkori magas vérnyomás előrevetíti a későbbi szívpanaszokat, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Brit és amerikai kutatók közel 19 ezer harvardi egyetemista fiút követtek nyomon, akiknek vérnyomását az 1914 és 1952 közé esett egyetemi beiratkozásukkor megmérték. Ezek a férfiak egy 1960-as években készült egészségügyi felmérés kérdőívét is kitöltötték. A halálozás és a halálokok kiértékelését 1998-ban végezték.

A kutatás azt mutatta, hogy a középkorban mért vérnyomástól függetlenül ha valakinek magas volt a vérnyomása az egyetemen, az megnövelte a későbbi szív-érrendszeri betegségek kockázatát. A szisztolés vérnyomás minden 13,1 Hgmm-es emelkedése a bármilyen okból bekövetkező halálozás 5 százalékos növekedésével, a szív-érrendszeri eredetű halálozás 8 százalékos emelkedésével, és a koszorúér betegség eredetű halálozás 14 százalékos növekedésével állt összefüggésben.

A tanulmány valóságos dilemmát vet fel az orvosok számára azzal a felvetéssel, hogy a magas vérnyomást a fiatalokban is kezelni kell. Az orvosok azonban valószínűleg vonakodnak „megbélyegezni" egy fiatal embert egy olyan diagnózissal, amely a rossz egészségi állapottal cseng össze. Az elképzelhető, hogy az orvosok nem szívesen kezelnek egy olyan kockázati tényezőt, mint a magas vérnyomás, amikor a kezelés előnyei csak évtizedek múlva várható, ugyanakkor a hosszútávú kezelés biztonságossága aggályos lehet.

A kutatás eredményei részletesen a Journal of the American College of Cardiology szaklapban olvashatók.

Címkék: magas vérnyomás, fiatalkor, felnőtt, vérnyomás
Teljes verzió..