Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
A DDT kihatása a magas vérnyomásra - Magas vérnyomás

A DDT kihatása a magas vérnyomásra

forrás: Medipress

A davisi Kalifornia Egyetem legújabb kutatásából az derült ki, hogy azokban a lánycsecsemőkben, akik még az anyaméhben a DDT növényvédőszer magas szintjének voltak kitéve, háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki felnőttkorban magas vérnyomás. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a DDT (dikloro-difenil-trikloretán) behatásának kitett felnőttekben megnő a magas vérnyomás kockázata. Az Environmental Health Perspectives márciusi számában megjelent új tanulmány azonban első alkalommal hozta összefüggésbe a prenatális DDT behatást a felnőttkori magas vérnyomással. „A szülés előtti időszak rendkívül érzékeny időszak a környezeti hatásokkal szemben, mert ekkor zajlik a szövetek fejlődése" - magyarázta a kutatás vezetője, Michele La Merrill.

Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 1972-ben három évtizedes használat után betiltotta a DDT-t az Egyesült Államokban, de a növényvédőszert malária ellen még mindig használják Indiában, Dél-Afrikában és a világ más részein. Ez azt jelenti, hogy az ezeken a területeken születő gyermekekre felnőttkorban a magas vérnyomás magasabb kockázata leselkedhet. La Merrill azt is elmondta, hogy a DDT nyomokban a táplálékláncban is megmarad, főleg a zsíros állati termékekben.


A kutatás során a DDT koncentrációját vizsgálták olyan nők vérmintáiban, akik részt vettek a Child Health and Development Studies tanulmányban. A tanulmány keretében olyan nőket verbuváltak, akik 1959 és 1967 között részesültek szülész-nőgyógyászati ellátásban a San Francisco-öböl térségében. A kutatók a résztvevő nők lánygyermekeit is megvizsgálták, hogy kiderítsék, kialakult-e náluk magas vérnyomás.


Az eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban a DDT betiltása előtt született nők a magas vérnyomás magasabb kockázatának vannak kitéve, ami a fokozott DDT-behatással magyarázható.

Címkék: DDT, szülés, magas vérnyomás
Teljes verzió..