Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
A gyengébb idősek tovább élhetnek magas vérnyomással - Magas vérnyomás

A gyengébb idősek tovább élhetnek magas vérnyomással

A gyengébb idősek tovább élhetnek magas vérnyomással

A gyengécske, idősebb emberek tovább élhetnek magas vérnyomással. 2340 ember bevonásával végzett kutatásokból kiderült, hogy az alacsony vérnyomás azokat védi meg, akik testesebbek és jobb egészségi állapotnak örvendenek. Általánosságban a magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés fő kockázati tényezője.

A kutatók két, az Egyesült Államokban végzett éves felmérés adatait használták fel, a beszámolót pedig az Archives of Internal Medicine tette közzé. Az erőnlétet és törékenységet a sétálás sebessége alapján mérték fel. A résztvevőket arra kérték, hogy saját ritmusukban sétáljanak 6 métert. Akik másodpercenként 0,8 méternél kevesebbet tettek meg, azokat sorolták a lassúak közé. A gyorsabbak között kevesebb cukorbeteg, szívbeteg és más problémákkal küzdő akadt. A harmadik csoportba azokat sorolták, akik a tesztet nem tudták végrehajtani. Közülük a magas vérnyomásúak 62 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás időtartama alatt alacsonyabb vérnyomású társaikkal összevetve.


"A gyengélkedő időseknek jót tehet, ha kicsit magasabb a vérnyomásuk"
- foglalta össze Michel Odden, a kutatás vezetője, az Oregoni Állami Egyetem epidemiológusa. "Ahogy az erek idővel elmerevednek, több nyomás kell ahhoz, hogy a központi szervekhez a vér eljusson. Korai lenne azonban bármilyen terápiás javaslatot tenni. Kutatásunk is amellett érvel, hogy az alacsonyabb vérnyomás egészségesebb az idősek számára." Minden beteg más és más, tette hozzá.


A kutatás 1999-2000 és 2001-2002-es kutatások anyagát vetette össze az Amerikai Nemzeti Halálozási Index 2006 decemberi állapotával. A megfigyelési időszakban 589 résztvevő hunyt el. A gyorsak csoportjába tartozó magas vérnyomású idősek 35 százalékkal gyakrabban haltak meg. A lassúak körében nem találtak összefüggést a magas vérnyomás és a halálozás között. Az Amerikai Szív Szövetség szerint a normál vérnyomás 120/80 Hgmm-t jelent.


Az egyik szakértő szerint az új eredmények közvetlen hatást fejthetnek ki a klinikai gyakorlatra. Az idősek körében „a magas vérnyomás krónikus fennállása az egyik leggyakoribb probléma, mindenkori dilemma, hogy hány gyógyszert alkalmazzanak a csökkentésére" - fejtette ki Dr. Bradley Flansbaum, a Lenox Hill Kórház igazgatója. „Ezek a tabletták mind költségesek és mellékhatásokat okoznak. Most azonban, a sétateszt eredményeinek fényében kiválaszthatóak azok, akiknek előnyére válnak a gyógyszerek." Hozzátette azt is, hogy amelyik kezelés megfelel egy relatíve egészséges, 80 éves betegnek, az nem biztos, hogy jót tesz annak is, aki ennél kicsit gyengébb állapotban van.

Címkék: idősek, magas vérnyomás, hosszabb élet
Teljes verzió..