Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Befolyásolja a döntéseinket a párunk - Párkapcsolat

Befolyásolja a döntéseinket a párunk

forrás: Medipress
Befolyásolja a döntéseinket a párunk

Azok az emberek, akik biztonságos, stabil kapcsolatban élnek, kevésbé vizsgálják meg a sok lehetőséget, ami közül választhatnak például egy vásárlás során - derült ki a Michigan Egyetem kutatásából.

Az emberek általában szeretik, ha több választási lehetőségük van. Habár a túl sok lehetőség negatív eredményekre is vezethet, például azzal, hogy rosszul döntünk, vagy késleltetjük a választás meghozatalát. "Annak ellenére, hogy a több választási lehetőség jónak tűnhet, mégis ronthatja a döntés minőségét, és csökkentheti az elégedettség mértékét is, amikor már végre választottunk" - mondta Oscar Ybarra professzor, a tanulmány szerzője. A kutatók azt vizsgálták, hogy a szerelmi kapcsolatok minősége hogyan befolyásolja választási mechanizmusainkat, attól függően, hogy sok vagy kevés opció közül választhatunk-e.


A két kísérlet eredményeiből kiderült, hogy a támogató, stabil kapcsolatban élő emberek kevésbé keresik a többféle választási lehetőséget, amikor döntést hoznak.


A kísérletbe 133 résztvevőt vontak be és három csoportra osztották őket. Az első csoport résztvevőit arra kérték, hogy képzeljék magukat egy támogató kapcsolatba, a második tagjait pedig egy nem támogatóba, miközben a harmadik csoport volt a kontroll csoport, akiknek csupán egy tulajdonukban lévő, de nem fontos tárgyra kellett gondolniuk.


A kutatók ezután a résztvevőknek négy lehetséges mobiltelefon vásárlási forgatókönyvet mutattak be, aszerint, hogy hány és milyen drága készülék közül választhatnak. A nem támogató kapcsolatban "élő" csoport tagjainak 60 százaléka elégedetlen volt a választékkal, és több lehetőséget szeretett volna. A kutatók szerint ez azért lehetséges, mert azok akik biztonságos, nyugodt kapcsolatban érzik magukat, a választási helyzetekhez is társítják ezeket az érzéseket, és kevésbé valószínű, hogy szélesebb választékra vágynak.

Címkék: döntés, párkapcsolat
Teljes verzió..