Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Miért választ valaki idősebb párt? - Párkapcsolat

Miért választ valaki idősebb párt?

forrás: Medipress
Miért választ valaki idősebb párt?

Egy friss kutatás szerint az a kép, ami az emberek többségében a nagyon eltérő korú párokról él - vagyis gazdag idős férfiak csinos fiatal feleségükkel, illetve milliomos idősödő nők jóképű fiatal férjükkel -teljesen téves, a vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a nagy korkülönbséggel rendelkező párok többnyire kevésbé vonzóak, kevésbé képzettek és kevésbé jómódúak, mint a hasonló korú partnerek.

A kutatást végző Hani Mansour, a denveri Colorado Egyetem munkatársa 1960 és 2000 közötti adatokat gyűjtött össze, és annak járt utána, hogy az így kigyűjtött alanyok hány évesen kötöttek először házasságot, hány évesen fejezték be tanulmányaikat, valamint mennyit kerestek. Egy másik, 1979-es adatbázis alapján az akkori fiatalok mentális készségeit térképezte fel, egy a tizenévesek egészségével foglalkozó felmérés segítségével pedig a külső vonzerőre vonatkozó adatokat vette számba.


Az így egybevetett információk alapján a szakember arra a megállapításra jutott, hogy azok a személyek, akik jobb képességűek voltak, és főiskolára jártak, többnyire a saját korosztályukkal létesítettek kapcsolatot, majd diploma után - amikor sokan már házasodni készülnek - ők még többnyire a karrierjük építésével voltak elfoglalva. Ugyanakkor azok, akik alacsonyabb végzettséggel rendelkeztek, és ennek megfelelő állásuk is volt, sokkal szélesebb korosztályból választottak maguknak partnert, és gyakran házasodtak össze maguknál sokkal fiatalabb vagy sokkal idősebb személlyel.


Az elemzések alapján az is kimutathatóvá vált, hogy azok a férfiak, akik vagy sokkal fiatalabb, vagy sokkal idősebb nővel házasodtak össze, általában kevesebbet kerestek, mint azok, akik hasonló korú hölggyel kötötték össze életüket; a nők esetében pedig arra derült fény, hogy akik jóval idősebb vagy fiatalabb férfi mellett kötöttek ki, többnyire több pénzt vittek haza, jóllehet nem azért, mert olyan sokat kerestek, hanem, mert annyival többet dolgoztak. További érdekességéként az is kiderült, hogy a nagy korkülönbséggel házasodó személyek általában rosszabb verbális és matematikai képességekkel rendelkeztek, ráadásul külsőre is kevésbé vonzóak voltak. Ez utóbbi alól egyedül az idősebb nőket választó férfiak voltak kivételek.


A Review of Economics and Statistics című lapban közzétett tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy a jelenkori tendencia alapján egyre többen választanak korban magukhoz közel álló párt, ami érthető, hiszen a hasonló korú emberek több dolgot tudnak együtt csinálni, azonos időben vágynak gyerekre, együtt mennek nyugdíjba és együtt öregednek meg.

Címkék: szerelem, párkapcsolat, korkülönbség
Teljes verzió..