Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Nehezíti a szakítást a Facebook - Párkapcsolat

Nehezíti a szakítást a Facebook

forrás: Medipress
Nehezíti a szakítást a Facebook

A legnépszerűbb közösségi oldal segít a szerelmespároknak, hogy akár a nap 24 órájában közel érezzék magukat egymáshoz, azonban szakítást követően a Facebookos kapcsolat fenntartása megnehezíti az elválást - derült ki egy új tanulmányból. Ha valaki a szakítást követően volt párja aktivitását a közösségi oldalakon keresztül rendszeresen figyelemmel kíséri, azzal nagymértékben megnehezíti a saját dolgát, hogy továbblépjen és véglegesen lezárja a kapcsolatot, mondta Tara Marshall, a brit uxbridge-i Brunel Egyetem Társadalomtudományi Karának pszichológusa.

A tanulmány keretében végzett online felmérésben összesen 450 Facebook-felhasználó vett részt. A résztvevők többsége nő, és 87 százalékuk amerikai állampolgár volt. A felmérés időszakában a résztvevők közel 50 százaléka egyedülálló volt, de valamennyi vizsgált személy legalább egy szakítást átélt már egy olyan partnerrel, akinek volt profilja a közösségi oldalon. Az online kérdőívre adott válaszok alapján egyértelműen az látszott, hogy nehezebben dolgozzák fel érzelmileg a szakítást azok, akik folyamatosan figyelik volt partnerük tevékenységét.


„Rendkívül nehéz véglegesen lezárni egy megromlott szerelmi viszonyt úgy, hogy egy közösségi oldalon keresztül folyamatosan nyomon követjük az ex-kedvesünk megnyilvánulásait és látjuk az új ismerőseit. A tanulmány egyértelműen azt mutatta, hogy érzelmileg sokkal lassabban dolgozzák fel a szakítást azok, akik figyelemmel követik volt párjuk Facebook oldalát, mint azok, akik nem nyomoznak ex-partnerük után az interneten" - nyilatkozta Marshall, a tanulmány szerzője.


A Facebook közösségi oldalt jelenleg több mint 900 millió ember használja világszerte, és korábbi felmérések alapján kiderült, hogy a felhasználók közel egyharmada rendszeresen figyelemmel követi ex-partnere aktivitását. Ezeknek a meghosszabbított „barátságoknak" köszönhetően az emberek sokkal nehezebben tudják véglegesen lezárni korábbi kapcsolataikat, véli Marshall.


Tara Marshall tanulmányát a Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című szociológiai szakfolyóirat legfrissebb számában publikálták.

Címkék: Facebook, közösségi oldal, párkapcsolat, szakítás
Teljes verzió..