Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Szabadulás a visszaesés félelmétől

2010. 05. 13 16:00 forrás:
Szabadulás a visszaesés félelmétől

Egyszer, még „időszámítás előtt", elmentem az AA egyik csoportjához. Nem is annyira azért, mintha tőlük vártam volna bármilyen megoldást akkoriban nagyon is valós problémámra, hanem inkább kíváncsi voltam, hogyan működik.

Többször nem mentem el, mert nem tudtam mit kezdeni önostorozásukkal. Nem értettem, hogy miért szokás a bemutatkozáskor közölni: „XY vagyok, alkoholista", különösen akkor, amikor a történetéből az derül ki, hogy valóban alkoholfüggő volt, de már 5, 10, esetleg 20 éve nem iszik. Akkor meg minek gyötri a lelkiismeretét azóta is?

Tudom, hogy van, akiknél ez működik, sőt, vannak, akiknek szükségük is van rá, mert úgy érzik, bármikor visszaeshetnek. Rájuk valóban vonatkozik az a tétel, hogy „aki egyszer alkoholista volt, az is marad élete végéig". És a visszaeséstől való rettegés legalább olyan gyógyíthatatlan addikciót jelent számukra, mint maga az ital.

Szerencsére nem mindenkinek kell ezt az utat bejárnia, aki megjárta az alkohol poklát. Talán elég hiteles, ha saját példámat említem. Amikor néhány szörnyű élmény hatására és Szeretteim gondoskodása révén képes voltam kimászni a „vedelés" gödréből, egy ideig valóban nagy ívben kerültem még a lehetőségét is, hogy ismét a pohárhoz nyúljak. Nem bíztam még eléggé magamban, hogy képes vagyok megállni, hogy egy pohár után ne jöjjön a többi, végeláthatatlanul.

Aztán eltelt 1-2 év, és már jöhettek alkalmak, családi események, baráti összejövetelek, és, bár kezdetben még nagyon kellett figyelnem magamra, egy idő után már nem kellett attól tartanom, hogy „kiütöm magam". Ma már eljutottam oda, hogy pontosan tudom, mennyi esik jól, (vigyázok a minőségre is!), és lehet otthon is ital, biztosan nem fogok „rájárni", mert hiányzik. Néha hetekig, hónapokig nem iszom egy kortyot sem, mert nincs semmi alkalom, vagy egyszerűen nem kívánom.

Úgy érzem, nekem ez az igazi gyógyulásom: a visszaesés félelmétől való végleges szabadulás.

Címkék: alkohol, alkoholista, gyűlés, visszaesés, félelem
Teljes verzió..