Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A daganatok növekedését segítik a morfinszármazékok

2012. 03. 27 10:00 forrás: Medipress

A Chicagói Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy a műtét után és a krónikus daganatos betegek fájdalomcsillapítására használt morfinszármazékok serkentik a daganatok növekedését és terjedését.

Az opiát típusú szereket, például a morfint mintegy kétszáz éve használják súlyos betegek fájdalomának csillapítására. Azonban 2002-ben láttak napvilágot az első eredmények, melyek szerint az opiátok befolyásolják a daganatsejtek szaporodását, és az áttétek kialakulását, így merült fel egyes gátlószerek daganatellenes ágensként való alkalmazása. Dr. Patrick Singleton és munkatársai állatkísérleteken keresztül demonstrálták, hogy a szervezet saját (endogén) opiátjai képesek a rosszindulatú tendenciát segíteni.


Az Anesthesiology évente megjelenő kiadványának oldalain bemutatják, hogy a tüdőrákos sejtek mintegy 5-10-szer több opiátot tartalmaznak, mint az egészséges tüdősejtek. Két, a sejtek túlélésében kiemelt szerepet játszó jelátviteli út (Akt és mTOR) illetve az opiátreceptorok közötti kapcsolatot tanulmányozták. Megállapították, hogy az opiátok jelátvitele befolyásolja a sejtek szaporodását, mozgását, környezetbe való terjedését - ezek a daganat növekedésének és terjedésének ismérvei.


Egy másik tanulmány, melyet Dr. Andrey Bortsov és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai végeztek ugyanakkor arra jutott, hogy létezik egy olyan receptormutáció, mely csökkenti a morfinra való reakciókészséget. A mintegy 2000 emlőrákos hölgy bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a mutációval rendelkező betegeknél két-négyszeres a betegség túlélésének esélye.

Címkék: daganat, rák, morfium, fájdalomcsillapítás
Teljes verzió..