Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A gyomorvérzés hamarosan kezelhető lesz műtét nélkül

2010. 04. 19 11:30 forrás: MTI

A vérző gyomorfekély gyors műtéti megoldást igénylő, életveszélyes állapot, de orvosi ellátását remélhetőleg egy vérzéscsillapító spray alapvetően egyszerűsítheti. Az első tapasztalatokat a tervek szerint néhány hét múlva, a 2010-es Emésztőszervi Betegségek témájában szervezett konferencián New Orleansban ismertetik.

Gyomorfekély miatt évtizedekkel ezelőtt sok beteget operáltak a sebészeti osztályokon, speciális műtéti megoldásokat dolgoztak ki a vérzés kockázatát jelentő fekély kiiktatására. Az utóbbi beavatkozásnak hazai jelentősége is volt: az egyik, világszerte alkalmazott eszközt, a gyomorvarrógépet a magyar Petz Aladár készítette.

Később a gyomor- és nyombélfekély kifejlődésének gyógyszeres megelőzése ezt a gondot nagyrészt megoldotta. A fekély vagy az esetleges rosszindulatú daganat azonban továbbra is életveszélyes vérzés kockázatát jelenti. Ennek megoldásához nagy gyakorlatú hasi sebészre, speciálisan felkészült műtéti osztályra van szükség.

Joseph Sung, a hongkongi Kínai Egyetem professzora és amerikai kollégája, Sam Giday a tervek szerint rövidesen olyan spray használatáról tart előadást, amely nagy segítséget nyújthat a hirtelen kialakuló gyomorvérzés ellátásához.

A hemospray a vér alvadási képességét rendkívüli mértékben fokozza. A folyadékot közvetlenül a vérző felületre porlasztják, a nyelőcsövön keresztül gyomorba vagy bélbe vezetett csövön keresztül. A beavatkozás elvégzéséhez aránylag kis gyakorlatra van szükség, az eljárást könnyű elsajátítani

A téma továbbra is sok beteget érint: becslések szerint évente négy-öt millió embert kezelnek világszerte gyomorból vagy a bélrendszerből eredő vérzés miatt.

A kutatók idézik azokat az adatokat, melyek szerint a hirtelen elinduló vérzés legtöbbször a 60 évesnél idősebbeket érinti, a folyamat pedig az esetek nyolc százalékában halállal végződik. Az eddigi megoldás vagy sürgős operáció, vagy a vérzés helyéhez vezetett endoszkóp. A műszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a nagy gyakorlatú szakember lássa a kóros folyamatot, hanem kapocs behelyezésével beavatkozást is végezzen. Az új spray azonban ennél lényegesen egyszerűbb kezelést jelent.

Címkék: gyomorvérzés, gyomorfekély, spray, műtét
Teljes verzió..