Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A véralvadás gátlása megóvja a szívritmuszavarosok agyát

2010. 09. 01 11:00 forrás: MTI

A leggyakoribb ritmuszavarban az orvos legfontosabb feladata a beteg agyának védelme, ezért a véralvadás hatásos, biztonságos gátlására van szükség. Lars Wallentin, a világhírű svéd szívgyógyász hangsúlyozta ezt az Európai Szívgyógyász Kongresszuson, Stockholmban.

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló ritmuszavar: a negyvenedik életév után minden negyedik embernek van esélye arra, hogy előbb vagy utóbb szabálytalanul kezd a szíve működni. Ezt sokan meg sem érzik, de a veszély ilyenkor a beteg agyára leselkedik: a szívpitvarban megalvadhat a vér és az abból leszakadó alvadék valamelyik agyi eret elzárva agyi katasztrófát idézhet elő.

Ez igen nagy kockázat. Az agyi katasztrófa évente világszerte 5 millió halált okoz, és ebből minden ötödik a pitvarremegés, fibrilláció következménye. Érthető, hogy a doktorok a vér alvadásának csökkentésével igyekeznek gátolni a szövődmény kifejlődésének esélyét.

Ez hatásosnak bizonyult és mindenütt használt kezelési mód. A legfőbb gond az, hogy a jelenleg általánosan használt gyógyszerek alkalmazása sem a betegnek, sem az orvosnak nem könnyű feladat. A tabletta formájában szedhető szerek hatását bizonyos ételek befolyásolhatják, az adag beállítása gyakorta nehéz, ha viszont az adagolás pontatlan, veszélyes vérzés léphet fel. Folyamatos gond, hogy legalább havonta kell laboratóriumi vizsgálatra vért venni.

Ez a magyarázata, hogy az alvadásgátló terápiára szoruló betegek fele a világon, nem kap ilyen gyógyszert. A kezelteknek pedig csaknem a fele pontatlanul szedi a tablettát, amely így vagy nem megfelelően hatásos, vagy súlyos mellékhatások veszélyével jár, hangsúlyozta Wallentin professzor.

Érthető, hogy évtizedek óta folyik a kutatás olyan gyógyszer előállítására, mely hatásos és ugyanakkor ezeket a gondokat is megoldja. A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár új készítménye, a dabigatran tabletta világszerte most kerül forgalomba, mert nagyszabású vizsgálatok igazolják, hogy adagolása egyszerű, ugyanakkor hatékonysága megfelel annak, amit a mindennapi orvosi gyakorlatban elvárnak.

A vitában sok, fontos kérdés is elhangzott, de az egyértelmű, hogy a dabigatran áttörést jelenthet a betegek millióit érintő gond megoldásában.

Címkék: véralvadás gátlás, szívritmuszavar, agy
Teljes verzió..