Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

A gyomorsav gondoskodik az erős csontokról

2009. 05. 25 09:15 forrás:
Az egészséges csontoknak savas gyomorra van szükségük - ezt sugallja egy új kutatás. A gyakran alkalmazott savlekötő gyógyszerek ugyanis, mint például a protonpumpagátlók, növelhetik a csonttörések esélyét. 2006-ban már kimutatta egy brit tanulmány, hogy az ilyen gyógyszert szedő betegeknél gyakrabban fordul elő csípőcsonttörés, majd ezt további kutatások is alátámasztották.
A gyógyszergyártók azonban felhívták arra a figyelmet, hogy egyik kutatás sem mutatott ki ok-okozati összefüggést. A hamburg-eppendorfi egyetemi klinika kutatói most első ízben találtak erre az összefüggésre utaló jeleket, eredményeiket a Nature Medicine című szaklapban publikálták.

Olyan egereket és embereket vizsgáltak, akiknél a Tcirg 1 gén mutációja fordult elő. Ez a gén felelős egy, a gyomorsav előállításában szerepet játszó protonpumpa egyik alegységének az előállításáért. Amennyiben a pumpa nem működik, kevesebb sav termelődik - csakúgy, mint a protonpumpagátlók szedésekor. A defektes génnel rendelkező egerek és emberek gyomrának magasabb volt a pH-értéke, tehát kevésbé volt savas. Ezen kívül megállapították a kutatók, hogy az érintettek csontjai kevésbé voltak kemények, mint a normál csontok.

A kutatók egyszerű magyarázattal szolgálnak erre. A kalcium elsősorban kalcium-karbonátként van jelen a táplálékban. Ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja, ki kell vonni a vegyületből, méghozzá savval. A hibás protonpumpával rendelkező egerek nagyrészt újra kiválasztják a kalciumot, így a vér kalciumszintje csökken - magyarázza Michael Amling, a kutatás vezetője. Ezért a szervezet a csontokhoz nyúl kalciumért, hogy a szükséges kalciumszintet fenntarthassa a vérben.

Elméletüket bizonyítandó, a kutatók a defektes egereknek kalcium-glükonátot adtak. Ebben a formában közvetlenül hasznosítani tudja a szervezet a kalciumot. És valóban, az egereknek nem csökkent a csonttömege. Amennyiben azonban kalcium-karbonáttal dúsították a táplálékukat, törékenyek maradtak a csontok. Amling szerint ez világosan bizonyítja, hogy a protonpumpagátló és hasonló gyógyszerek gyengítik a csontokat.

Amling már hasznosítja is a frissen szerzett tudást: protonpumpagátlókat szedő betegeit kalcium-glükonáttal kezeli. Sok választási lehetősége nincs, mivel Európa szinte összes kalciumkészítménye kalcium-karbonátot tartalmaz.

Teljes verzió..