Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541

Bebizonyították, hogy a petefészekrák a petevezetékben alakul ki

2011. 04. 19 16:18 forrás: MTI

Amerikai kutatók laboratóriumi körülmények közt igazolták, hogy a petefészek rákja valójában a petevezetékben kezdődik.

A tanulmányt hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben. A megállapítás jelentőségét az adja, hogy a daganat képződési folyamatának ismeretében jobb kezelési módokat dolgozhatnak ki a petefészekrák ellen. Ez a tumor típus világszerte évente 200 ezer nőt érint, és 115 ezer nő hal meg miatta minden évben.

Korábban is felvetődött, hogy ez a rákfajta másutt indul növekedésnek, ám a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói most igazolták is, hogy az első elváltozások a petevezetékben jelennek meg. Ronny Drapkin vezetésével a kutatócsoport petevezetékből vett szövetminták felhasználásával hozott létre olyan ráksejteket, melyek a petefészek daganatára jellemzőek. Ezt követően laboratóriumban megismételték a rák kialakulásának teljes folyamatát a mintából nyert sejtek genetikai átprogramozásával.

Az előállított sejteket kísérleti állatokba ültetve, azokban kialakult az emberi petefészekrákra genetikailag hasonló rák.

Címkék: petefészek, petefészekrák, petevezeték, rák, petefészekrák
Teljes verzió..