Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 540

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/netambulancia.hu/lib/access/opLogin.php on line 541
Ugyanolyan hatékony a pajzsmirigy-alulműködés kezelésében az állati pajzsmirigykivonat, mint a T4 - Tudományos hírek

Ugyanolyan hatékony a pajzsmirigy-alulműködés kezelésében az állati pajzsmirigykivonat, mint a T4

forrás: Medipress

Az Amerikai Endokrinológiai Társaság San Franciscó-i 95. éves konferenciáján bemutatott kutatás szerint az állati pajzsmirigyekből kinyert szárított pajzsmirigykivonat (DTE - desiccated thyroid extract) biztonságos és hatékony alternatívája lehet a standard T4 kezelésnek a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek esetében.

Felnőttekben a kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés gyenge mentális és fizikai teljesítőképességet eredményez, valamint a koleszterinszint megnövekedését is eredményezheti, ami szívbetegség kialakulásához vezethet. A betegséget egy levotiroxin-nátrium hatóanyagú gyógyszerrel kezelik, ami a pajzsmirigy által természetesen termelt T4 szintetikus formája. A szintetikus tiroxin megjelenése előtt a betegeket DTE-vel kezelték, ami T4-et és T3 aktív pajzsmirigyhormont is tartalmazott. Sok beteg azt állítja, hogy önmagában a T4 szedésével, a T3 hormon hozzáadása nélkül is ugyanolyan jól érzik magukat.


A portsmouth-i Tengerészeti Orvosi Központban a kutatók Thanh Hoang vezetésével 70 pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegben hasonlították össze a DTE és a Levothyroxine (L-T4) gyógyszer hatékonyságát. A betegeket véletlenszerűen vagy DTE, vagy L-T4 kezelésre osztottak be 16 hétig, majd ugyanennyi időre megcserélték a két csoportot. A kutatás elején és végén a résztvevőket biokémiai és neurokognitív teszteknek vetették alá, valamint felmérték tüneteiket és mentális egészségüket.


Az eredmények azt mutatták, hogy bár a DTE terápia nem eredményezte az életminőség jelentős javulását, enyhe testsúlycsökkenést okozott, és a résztvevők közel fele arról számolt be, hogy a DTE-t részesítette előnyben az L-T4-gyel szemben.


Hoang úgy véli, ez alapján kijelenthető, hogy hatékony és biztonságos alternatíva kínálható azoknak a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegeknek, akik nem elégedettek a standard T4 kezeléssel.

Címkék: pajzsmirigy-alulműködés, T4
Teljes verzió..